Alarmpistolen

Alarmpistolen en knalpatronen

Alarmpistolen zijn pistolen die bij het afschieten enkel een knal ten gehore brengen. Er worden dus geen projectielen mee verschoten. Het is in Nederland toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder een alarmpistool in zijn bezit te hebben.

Het ene pistool is de andere niet

Startpistolen zijn er in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Belangrijk om te weten is dat in Nederland alleen alarmpistolen zijn toegestaan met munitie van 6mm. Een 9mm pistool is dus niet toegestaan. Het bezit ervan is al verboden. Wanneer u toch een dergelijk wapen in bezit heeft, kunt u rekenen op een celstraf of een boete.

Sellier & Bellot Knalpatronen 6mm Flobert patronen

Welke categorie valt een alarmpistool onder?

Alarmpistolen vallen onder Categorie III in de Wet Wapens en Munitie. Wanneer wapens in deze categorie thuishoren, is er een vergunning nodig van de korpschef. Echter gelden hier ook een aantal uitzonderingen:

  • Wapens die geen loop, of een korte/geheel gevulde loop hebben.
  • Een wapen die is ingericht om uitsluitend knalpatronen te kunnen bevatten met een kaliber van maximaal 6mm.
  • Wapens waarvan de patronen en de gasuitlaat loodrecht op de loop of lengterichting van het wapen staan.

Alarmpistolen vallen dus onder deze uitzonderingen, aangezien deze een korte, gevulde loop hebben. Daarnaast zijn de patronen niet groter dan 6mm en staan de patronen in de lengterichting van het wapen.

Deze regels zorgen ervoor dat een alarmpistool nooit kan worden omgebouwd tot een wapen waarmee projectielen kunnen worden verschoten. Er zijn veel aanbieders op Nederlandse websites waarbij je uiteindelijk een Duits pistool kunt kopen dat op een echt pistool lijkt. Op het bezit en gebruik staan in Nederland zware straffen! Let dus goed op bij de aanschaf!

Waarvoor worden alarmpistolen gebruikt?

Een alarmpistool is vooral in gebruikt bij het trainen van honden. Ook is het afschrikken en verjagen van dieren zeer effectief. In enkele gevallen is het in gebruik als relikwie zoals bijvoorbeeld bij het toneel. Ook voor het starten van wedstrijden kan een alarmpistool van dienst zijn. Een alarmpistool wordt daarom ook wel startpistool genoemd.

Mag je het pistool overal gebruiken?

Neen. De wetgeving voor een alarmpistool is in Nederland zeer streng. Zo mag in tegenstelling tot in de meeste landen om ons heen, een alarmpistool niet op een echt vuurwapen lijken. Je mag ze daarnaast ook niet dragen op straat of andere openbare plaatsen.

Daarnaast dien je ze te vervoeren in een tas of koffer en dient de munitie gescheiden te worden vervoerd. Ook mag je alarmpistool tijdens het vervoer niet geladen zijn. Wel mag je deze thuis bezitten of gebruiken op eigen terrein. Voor hondenscholen en andere bedrijfsmatige toepassingen is een vergunning aan te vragen via de Politie. 

Voorkomen is beter dan genezen!

Ondanks dat een alarmpistool valt onder een categorie III van de Wet Wapens en Munitie, blijft het een pistool waarin een lading tot ontploffen wordt gebracht. Het is dus ten alle tijden van belang dat u weet waar u mee bezig bent en dat u het pistool in de safety modus zet als u deze gaat laden of schoonmaken.

Ballistol Universal Oil Spray groep

Dit laatste dient u ook regelmatig te doen. Het schoonmaken van een alarm pistool zorgt er niet alleen voor dat alles naar behoren blijft werken maar dat ook corrosie geen kans krijgt onderdelen van het pistool te laten haperen. Regelmatig schoonmaken met een borsteltje en cleanen met wapenolie zorgt niet alleen voor meer veiligheid maar ook voor een langere levensduur van het pistool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam