Interview met Radek Kupka

Het interview met Radek Kupka werd afgenomen in april 2016 door Evan Harbalis – Von Ultimate Kennels , een kleine kennel in Victoria, Australië. Evan is al vanaf de 80-er jaren geobsedeerd door de Duitse herder en dan met name de oost Europese werklijnen. Ook was hij redacteur, uitgever en eigenaar van  “The Informative Working Dog Magazine”. Tijdens een bezoek van Radek Kupka aan Australië greep Evan de kans aan om Radek Kupka te interviewen. Hieronder een verslag daarvan.

interview Radek

Over Radek,

EVAN: Vertel ons over jezelf.

RADEK: Ik ben Radek Kupka, 33 jaar oud en ik woon in de stad Opava, in Tsjechië. Ik ben getrouwd en heb een zoon. Ik ben de eigenaar / oprichter van Raddog Dog Training Equipment.

EVAN: Hoe lang is Raddog Company al actief?

RADEK: Raddog Company is actief sinds het jaar 2013.

Hoe het begon,

EVAN: Hoe ben je begonnen met de productie van hondensport artikelen?

RADEK: Ik werkte voor een ander bedrijf en besloot toen om voor mezelf te gaan beginnen, omdat ik wist hoe ik de producten onafhankelijk moest maken en dacht dat dit het juiste moment was om te doen voor mij.

EVAN: Hoe lang maak je al mouwen?

RADEK: Ik maak nu al 15 jaar mouwen.

EVAN: Waar heb je voor het eerst de techniek van het maken van mouwen geleerd?

RADEK: Bij het vorige bedrijf waar ik heb gewerkt heb ik geleerd hoe ik mouwen kan. Toen ik daar begon, leerde ik allesbehalve naaien. Het is best veel werk om en hoes te maken, knippen, vouwen, lijmen en vervolgens aan elkaar te naaien. In het begin wist ik niet hoe ik moest naaien, maar langzaam leerde ik hoe ik de mouw moest naaien en nu weet ik hoe ik een mouw moet maken van het begin tot het einde.

De mouw,

EVAN: Wat zijn enkele van je populairste verkopende sleeves?

RADEK: Alles verkoopt, maar de meest populaire mouwen zijn de Raddog Combi-mouwen en de Raddog Sport-mouwen.

EVAN: Wat is volgens jou een goede zaak?

RADEK: Iedereen heeft een andere mening over een goede mouw, sommige mensen willen een losse mouw en anderen willen een nauwsluitende mouw. Als ik een mouw aan doe, voel ik me graag één, ik en de mouw. Ik denk dat een mouw goed is wanneer je niet hoeft te denken aan hoe het past, hoe het zit, het moet voelen alsof we één zijn.

EVAN: Wie test al je prototypes voordat ze op de markt worden gebracht?

RADEK: Ik doe eerst mijn eigen testen omdat ik een helper ben en wanneer ik geloof dat de hoes goed past, geef ik ze aan andere helpers om te testen. Ieder bekritiseert wat ze van elke mouw vinden en ik sta open voor alle ideeën. Ik geloof dat feedback de sleutel tot succes is.

EVAN: Werkt Raddog momenteel aan nieuwe prototypes?

RADEK: De Raddog C4 Shark Sleeve is de nieuwste release voor 2016.
ADMIN: RADDOG pak voor helper januari 2017, RADDOG C2 mouw combi juni 2017, RADDOG mini verstekken maart 2018, RADDOG Nylcot Puck juli 2019, RADDOG Lederen halsband juli 2019, RADDOG Helper schort augustus 2019

Allround pakwerker,

EVAN: Hoe lang ben je al een allround helper?

RADEK: Ik ben nu ongeveer 17 jaar allround helper en nu al 10 jaar allround helper voor internationale evenementen. Ik was twee keer de helper bij de FMBB beide keren in het Tsjechisch. De eerste keer in 2009 in Roudnice en in 2015 in Písek. Ik ben ook een allround helper geweest voor de FCI’s in Tsjechië en talloze keren kwalificatieproeven en nationale evenementen in meerdere landen.

EVAN: Wat interesseerde je om helper te worden?

RADEK: De adrenaline, de activiteit die ik kreeg met de honden, ik vond het erg leuk en dat is wat me als eerste aantrok om helper te worden.

EVAN: Wat zijn enkele fouten die allround helpers maken?

RADEK : De meest ernstige fouten die ik zie die allround helpers maken, zijn dat ze de mouw voeren en de mouw te veel blootleggen, dit is de meest voorkomende fout. De andere fouten die ik zie, zijn dat ze het verbergen of dat ze de mouw te veel bewegen en de hond niet in staat is om een ​​volledige beet te krijgen. Ook een andere ernstige fout die ik zie, is bij de her-aanval op de hond. Ik zie helpers teruggaan in plaats van vooruit en als ze vooruit gaan bieden ze de mouw aan aan de hond.

EVAN: Wat maakt een goede allround helper?

RADEK: Een goede allround helper moet goede kracht hebben, in goede staat zijn en flexibel zijn. De helper moet de hond kunnen lezen en begrijpen en van hond naar hond kunnen schakelen omdat elke hond anders is. Je kunt geen fouten maken bij grote evenementen en je moet in alles wat je doet correct zijn. De helper bij alle grote evenementen moet altijd aan zichzelf duwen en werken door in zichzelf vooruit te gaan, een goede helper kan niet één gebeurtenis doen en zeggen dat ze goed waren, je moet elke keer leren en vooruitgang boeken.

De sport,

EVAN: In de IPO-routine, in de beschermingsfase, zijn er twee elementen waar iedereen op let, het blaffen en het aanhouden daarvan en de overval. OK eerst, in het aanhoudend blaffen, als allround helper, wat vind je leuk? Waar kijk je naar in de overval?

RADEK: Ja, dat klopt, ik geef de voorkeur aan de honden die aanhoudend blaffen om de helper zijn sterke aanwezigheid te tonen door te blaffen. Je ziet veel honden die snel binnenkomen en hard slaan op de overval, maar wanneer ze binnenkomen voor een aanhoudende blaf vertonen ze geen sterke intensiteit Het is beter als de hond sterk bewaakt, sterk blaft, goede intensiteit toont, er is om de helper te intimideren en harde en volledige beet te hebben. Vandaag de dag hoeft het geen probleem meer te zijn om de hond een luide, aanhoudende blaf te leren en een  goede intentie toont die vanuit het diepste van de hond komt.

Advies,

EVAN: Welk advies zou je geven aan iemand die allround helper wil worden?

RADEK: Het advies dat ik kan geven aan iemand die allround helper wil worden, is dat je dit vanuit het hart wilt doen. Van jongs af aan had ik een zeer sterke passie voor honden en wilde ik met honden werken.

Toen ik voor het eerst bijtwerk probeerde, vond ik het geweldig, wanneer de hond bijt, het aangrijpend, het trekken en de adrenalinestoot. Een allround helper moet passie hebben om te werken en wil leren omdat het niet alleen gaat om het pakwerk te doen op grote evenementen en dat is het einde, het moet uit het hart komen en passie hebben voor het werk. Als iemand geïnteresseerd is om eerst pakwerk te doen, moet hij in het begin de hond aan de leiband werken en leren hoe hij de mouw moet positioneren en verplaatsen, hoe de hond moet worden gelezen en vervolgens langzaam aan de loopoefeningen moet beginnen, maar het belangrijkste is dat ze moet het vanuit het hart willen doen om een ​​goede helper te zijn.

EVAN: Bedankt Radek Kupka dat je de tijd hebt genomen voor dit interview

RADEK: Het was me een waar genoegen Evan en bedankt.

Bron: www.vonultimate.com/interview-with-raddog/
Edits by Admin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam