Wat is IGP?

IGP staat voor Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung wat ook wel een sportdiploma is voor de werkhondenrassen zoals die bekend zijn bij de FCI.

Onderdelen

IGP bestaat uit 3 onderdelen, afdeling A is het speuren volgens de IGP reglementen, afdeling B is appèl ook wel gehoorzaamheid genoemd en afdeling C is het verdedigingswerk ook wel pakwerk of manwerk genoemd.

Afdeling A

Bij afdeling A word een spoor door een deelnemer of door een spoorloper uitgewerkt, dit is afhankelijk welke IGP er word gedaan, 1,2 of 3. Het is de bedoeling dat uw hond dit spoor uitwerkt en de voorwerpen die geplaatst zijn op het spoor netjes verwijst. Hoe verder u komt in het IGP programma hoe langer en complexer het spoor is.

Afdeling B

Bij afdeling B word er gekeken naar hoe de hond in de hand van de geleider is. Of de hond de oefeningen naar behoren uitvoert. Of de apporteer oefening netjes word uitgewerkt. En tot slot of de hond vrij over de haag heen springt. Het gaat er bij afdeling B voornamelijk om het correct uitvoeren van de oefeningen.

Afdeling C

Afdeling C is voor de meeste het spectaculairst. Hierin speelt het verdedigingswerk een hoofdrol. De hond word geleerd om op commando de “boef” op te sporen. Dit doet hij door te rivieren om de verstekken heen. Zodra de “boef” is gevonden moet de hond deze aanblaffen. Het aanblaffen van de “boef” moet zonder deze te belasten. De hond moet de “boef” stellen wanneer deze vlucht. Daarnaast moet de hond bewaken tijdens het transport. In de aanleerfase word de hond geleerd om zich te fixeren op de mouw van de helper. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond. Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. 

VZH

Alvorens u een IGP examen kunt doen met uw hond zal deze eerst het VZH certificaat moeten halen. Pas na het behalen van een VZH diploma kan de hond vervolgens IGP 1, IGP 2 en IGP 3 behalen. De keurmeester die de examens afnemen vallen onder de Raad van Beheer. De reglementen voor de IGP vind u bij de commissie werkhonden

De waardering van www.raddog.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 20 reviews.